Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Severní svahy Jizerských hor

O Jizerských horách panuje všeobecné mínění, že je to taková mírně zvlněná náhorní rovina ideální pro nenáročnou pěší turistiku v létě a pro běžkaře v zimě. Je to sice pravda, ale jenom částečná.

Severní skalnaté svahy příkře spadající do údolí říčky Smědé nabízejí něco úplně jiného: náročné terény s těžko prostupnými hvozdy, vodopády, romantická skalnatá údolí, z nichž jedno, údolí Velkého Štolpichu, inspirovalo hudebního skladatele Carl Maria von Webera ke zkomponování opery Čarostřelec. Na těchto severních svazích byla v roce 1999 vyhlášena národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, která spolu s ochranným pásmem zaujímá rozlohu 2.700 hektarů. Jde o nejrozlehlejší bučiny v České republice.

Bučina ve vrcholových partiích Ořešníku

Bučiny nejsou pralesem

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nepřístupné porosty na příkrých skalnatých a balvanitých svazích nebudou příliš dotčeny těžbou dřeva a lidskou činností, opak je pravdou. Bučiny Jizerských hor nelze v žádném případě považovat za pralesy. Zatímco ve zdejších přirozených porostech měl buk zastoupení 61 %, jedle 22 %, smrk 7 %, javor klen 3 % a bříza bělokorá 7 %, současné zastoupení dřevin je značně odlišné – buk 84 %, smrk 10 %, klen 3 %, bříza 1 % a jeřáb ptačí 2 %. Dá se tedy říci, že v průběhu posledních dvou či tří století značně vzrostlo zastoupení buku na úkor jedle, která z porostů prakticky vymizela, a také na úkor břízy.

Štolpišská silnice

Při zpřístupňování Jizerských hor vznikla řada pozoruhodných cest a silnic. Asi nejvíce obdivovanou byla a je Štolpišská silnice, která byla dokončena v roce 1891. Říká se jí též Alpská a podle některých pramenů se stala vzorem při budování cest v Alpách. Vede údolím, či spíše roklí Velkého Štolpichu a na 7,5 km délky překonává výškový rozdíl 330 metrů. Aby bylo v těch nejkritičtějších místech kolem vodopádu dosaženo přijatelného podélného sklonu, byla zde vystavěna opěrná zeď z kyklopského zdiva, které se říkalo a ještě dnes občas říká galerie.

Opěrná zeď zvaná galerie 

Je sestavena z přisekaných žulových kvádrů a místy je až devět metrů vysoká. Žulová je i vozovka včetně patníků, odvodňovacích příkopků, svodnic a propustků. Silnice se stala chloubou stavitelů jizerskohorských cest a lesnický personál o ni velmi starostlivě pečoval.

Tohle obdivuhodné technické dílo nesloužilo jenom povozům se dřevem, ale v roce 1945 po něm ustupovala také německá obrněná vozidla a až do roku 1958 jezdily po silničce i autobusy. V uvedeném roce ji však velmi poškodily povodně, takže svému účelu přestala sloužit. Za velkých nákladů pak byla opravena až v letech 1998 – 2000. 

Jizerskohorské pomníčky

Melicharův křížek z r. 2001 (vpravo)

Specialitou Jizerských hor, zejména jejich severních svahů, jsou křížky, pomníčky, památníčky a obrázky rozmístěné po horách na památku nejrůznějších událostí. Povětšinou jde o události smutné – vraždy, sebevraždy, úmrtí způsobená nešťastnou náhodou, umrznutí, dřevorubecké smrti a podobně. Ne, že by podobné pomníčky nebyly i v jiných horách, ale v Jizerkách jich je nebývalé množství. V roce 1976 vyšla Kniha o Jizerských horách, jejímž autorem je Miloslav Nevrlý. Součástí publikace byla i mapa s vyznačenými pomníčky. V mapě jich je uvedeno pětasedmdesát. Od té doby však přibyla řada dalších, takže dnes je  v horách kolem stovky klasických pomníčků a křížků a když připočteme boží muka, křížky a obrázky náboženského charakteru, dostaneme se k číslu převyšujícímu dvě stovky.

Bäumelův kříž

Bäumelův křížek                                                                                           Foto: Ing. L. Dostál

K nejkrásnějším pomníčkům Jizerských hor patří Bäumelův kříž pod Svinským čelem. Připomíná událost z roku 1840, kdy na tomto místě zastřelil polesného Bäumela z Raspenavy jeho vlastní adjunkt. Při vyšetřování uvedl, že v neschůdném balvanitém terénu uklouzl a při pádu vyšel z jeho pušky výstřel, po němž zůstal polesný Bäumel na místě mrtev. Nešťastná náhoda? Vražda? Byli v horách sami, takže polesného smrt zůstane navždy obestřena tajemstvím.

Tajemným dlouho zůstávalo i místo, na němž byl křížek vztyčen. Po první světové válce totiž došlo k rozvoji turistiky a vyhledávání jizerskohorských křížků se stalo koníčkem mnoha lidí. Všechny pomníčky byly postupně nalezeny, jenom Bäumelův kříž zůstával neobjeven. V těžko prostupných svazích Poledníku a Divočáku ho hledaly celé turistické spolky, ale marně. Teprve v září 1921 po celodenním plahočení stanuli na místě Bäumelovy smrti tři liberečtí milovníci Jizerských hor doprovázení stařičkým dřevorubcem z Ferdinandova. Ukázalo se, že křížek byl špatně zakreslen v lesnických i turistických mapách. Prý úmyslně, protože majitel si nepřál, aby jeho lesy táhly zástupy hlučných turistů a plašili mu zvěř...

Takzvaná „křížková turistika“ zesílila po vydání Nevrlého knihy a trvá dodnes. Najít všechny křížky a pořídit si jejich fotografie touží mnoho nadšenců a milovníků Jizerských hor. Jde ale o úkol hodně obtížný – křížků je mnoho a terény mnohdy opravdu těžko schůdné. O co je však křížková turistika obtížnější, o to je krásnější. Zvláště severní svahy Jizerek nabízejí mnoho romantiky. A romantika, jak známo, se skládá z 95 procent dřiny a 5 procent snů...

Autor: Jaroslav Jonáš | pátek 3.2.2012 12:50 | karma článku: 17,70 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Jaroslav Jonáš

Kdo může za volební propad ČSSD

Dnes a denně se členové ČSSD dohadují, kdo zavinil její volební propad. Ze strany takzvaných pučistů je k vyvození osobní odpovědnosti vyzýván Bohuslav Sobotka.

7.11.2013 v 22:20 | Karma: 19,73 | Přečteno: 655x | Diskuse| Politika

Jaroslav Jonáš

Ať žije fungující stát!

Televize Nova přinesla reportáž o tom, jak opilý muž řídil dopravu na rušné křižovatce v Praze. Policie ho zadržela a dopravila na záchytku. Tím policisté považovali věc za vyřízenou.

7.11.2013 v 21:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Jonáš

Životní jistoty a jejich cena

Životní jistoty, hlavně teď před volbami velmi omílaná fráze. Ale ví vůbec někdo, co si pod životními jistotami představit? Znají lidé volající po životních jistotách cenu, kterou se za takzvané životní jistoty platí?

7.10.2013 v 16:59 | Karma: 16,94 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Jonáš

Konec politiky v Čechách?

Voda ve sklenici vody bouří, média hovoří o největší politické aféře v historii České republiky, a mně stále nějak uniká, v čem ta aféra spočívá. V tom, že politika bývá často umouněná, ba přímo špinavá? Tedy v politické praxi?

15.7.2013 v 21:30 | Karma: 15,52 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jonáš

Boj proti korupci? Směšné!

Současná politická aféra má pohledem mých očí dva aspekty. Na jednu stranu vítám, že se protikorupční policie dostává do nejvyšších pater české politiky, dokonce do pater vládních. Podle obecně uznávaných a proklamovaných pravidel to znamená, že u nás začíná fungovat demokracie. Na druhou stranu se obávám, že tomu tak není.

20.6.2013 v 16:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1493x
Jsem člověk, který se celý život snaží vědět všechno o něčem a něco o všem.